A katonai ügyészség vizsgálja a Szatmári-ügyben tett feljelentést

MTI
2005.11.17. 15:03

Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 elnöke csütörtökön az MTI rendelkezésére bocsátotta a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal levelét, amelyben tájékoztatják a feljelentőt, hogy az államtitoksértés bűntette miatt tett feljelentését megküldték az elbírálásra hatáskörrel rendelkező Budapesti Katonai Ügyészséghez.

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága azért tett ismeretlen tettes ellen feljelentést, mert a szervezet szerint a "kémügyben" államtitkot tartalmazó dokumentumok kerültek ki a nemzetbiztonsági szolgálatoktól, ez pedig megalapozza az államtitoksértés gyanúját.

A Magyar Nemzet című napilap augusztus végén írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal leleplezett és "kiszorított" egy házaspárt, amely a román titkosszolgálatnak dolgozott. A magyar sajtó az akkor közölt szignó és adatok alapján Szatmári Tiborral, illetve feleségével Szatmári Ildikóval azonosította a "kémházaspárt". A kémtörténettel hírbe hozott házaspár férfitagja azt közölte: nem igaz az állítás, hogy akár ő, akár felesége a román titkosszolgálatnak dolgozott volna.