Az olimpiára készülő Kína érdeklődik a biológiai labor iránt

MTI
2005.11.17. 16:02

A következő nyári olimpiát rendező Kína érdeklődött a Magyar Honvédség által kifejlesztett telepíthető biológiai laboratórium iránt, amely legutóbb az athéni olimpia idején nyújtott segítséget a rendezvény biztonságának garantálásához. Kína a 2008-as pekingi olimpia biztonságos megrendezése miatt kereste meg Magyarországot a laboratórium miatt, ez ügyben már kormányzati levélváltás is volt - mondta Kunos Bálint, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági helyettes államtitkára az MTI-nek csütörtökön.

Kína kifejezetten az eszköz iránt érdeklődött, amelyet akár a honvédségtől, vagy akár a gyártó cégtől is kölcsönözhetne, utóbbitól akár meg is vásárolhatna. A Magyar Honvédség ezzel a laboratóriummal tavaly nyáron a NATO reagáló erőinek részeként nyújtott segítséget az athéni olimpiai, illetve paralimpiai játékok védelméhez.

A laboratórium 10-12 féle olyan baktérium-, illetve kórokozófajtát tud kimutatni, amelyek bakterológiai fegyverként számításba jöhetnek. Másik különlegessége ennek a laboratóriumnak, hogy az ehhez szükséges méréseket 1-6 óra alatt képes elvégezni. Az is egyedülálló, hogy ez a 64 négyzetméteres területű magyar biológiai laboratórium konténerekben szállítható és gyorsan telepíthető.