Ágnes
-11 °C
-4 °C

Újraélesztjük a magyar-orosz katonai kapcsolatokat

Népszabadság
2005.11.19. 10:10
Csaknem másfél évtized után újraélesztjük a legfelső szintű katonai kapcsolatokat, a közös érdekeken alapuló együttműködést az oroszokkal - írja a Népszabadság. A jövő év elején Havril András magyar vezérkari főnök meghívására Magyarországra látogat az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

Várhatóan megállapodásban rögzítik a két katonai vezető minapi brüsszeli találkozóján felvetetteket, a többi között, hogy a magyar hadseregben használatos, orosz (szovjet) gyártmányú haditechnikát orosz közreműködéssel felújítsák, az alkatrész-utánpótlást biztosítsák. A magyar-orosz katonai együttműködés összhangban áll a terrorizmus elleni közös harchoz, a békefenntartáshoz fűződő NATO-érdekekkel is.

Havril András a napilapnak adott tájékoztatása szerint az ország légterének biztonságáért még évekig felelős MiG-29-es vadászgépek működéséhez szükséges alkatrész-utánpótlásról is szó van. A MiG-ek a Mi-8-as szállító-, Mi-24D harci helikopterekkel együtt még évekig a magyar haderőben szolgálnak a páncélozott szállító harcjárművekkel, BTR-ekkel, a Konkursz, Metisz páncéltörő rakétákkal, az Igla légvédelmi rakétákkal együtt. Ezek javítását, alkatrészekkel való ellátását is segíti, ha az oroszokkal szerződéses megállapodást kötünk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.