Mátyás
7 °C
10 °C

Újraélesztjük a magyar-orosz katonai kapcsolatokat

Népszabadság
2005.11.19. 10:10
Csaknem másfél évtized után újraélesztjük a legfelső szintű katonai kapcsolatokat, a közös érdekeken alapuló együttműködést az oroszokkal - írja a Népszabadság. A jövő év elején Havril András magyar vezérkari főnök meghívására Magyarországra látogat az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

Várhatóan megállapodásban rögzítik a két katonai vezető minapi brüsszeli találkozóján felvetetteket, a többi között, hogy a magyar hadseregben használatos, orosz (szovjet) gyártmányú haditechnikát orosz közreműködéssel felújítsák, az alkatrész-utánpótlást biztosítsák. A magyar-orosz katonai együttműködés összhangban áll a terrorizmus elleni közös harchoz, a békefenntartáshoz fűződő NATO-érdekekkel is.

Havril András a napilapnak adott tájékoztatása szerint az ország légterének biztonságáért még évekig felelős MiG-29-es vadászgépek működéséhez szükséges alkatrész-utánpótlásról is szó van. A MiG-ek a Mi-8-as szállító-, Mi-24D harci helikopterekkel együtt még évekig a magyar haderőben szolgálnak a páncélozott szállító harcjárművekkel, BTR-ekkel, a Konkursz, Metisz páncéltörő rakétákkal, az Igla légvédelmi rakétákkal együtt. Ezek javítását, alkatrészekkel való ellátását is segíti, ha az oroszokkal szerződéses megállapodást kötünk.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.