MTV: nyomozást rendelt el az ügyészség

MTI
2005.11.21. 14:25

Ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség (FF) azon beadvány kapcsán, amelyben a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumának egy korábbi tagja kérte több MTV-s szerződés vizsgálatát - áll az FF MTI birtokába jutott határozatában.

A döntéssel egyben hatályon kívül helyezik az V. és XIII. kerületi ügyészség korábbi döntését, amellyel elutasította a Pós Péter által szeptember végén - három, szerinte visszaélések gyanúját felvető szerződés ügyében - tett feljelentését.

Az MTI akkori értesülései szerint az egyik témakör a közszolgálati médium vezetékes telefonrendszerének felülvizsgálatára vonatkozó megbízás. A szerződés négy hónapon át, havonta nettó 800 ezer forintos juttatás mellett a megtakarítás tizedére rúgó, összesen legfeljebb nettó tízmilliós kifizetést jelentett volna az MTV-nek. Az iratanyag szerint az MTV jogásza annak a meggyőződésének ad hangot, hogy az eljárás közbeszerzés hatálya alá esik.

Emellett Pós Péter két ügyvédi megbízási szerződéssel kapcsolatban is benyújtott anyagokat. Ezek szerint az egyik esetben egy ügyvédi iroda 25 ezer forint plusz áfa óradíjért nyújtott volna az átszervezéssel és a csoportos leépítéssel kapcsolatos munkajogi tanácsokat. Egy másik irodával - egyebek mellett a székházépítéssel és közbeszerzéssel kapcsolatos eljárásokban, szerzői jogi, társasági és gazdasági ügyekben tanácsadásra - havi nettó félmillió forintos átalányért szerződött a közszolgálati médium. Később újabb több milliós összegre szóló szerződésekkel egészítette ki beadványát a volt kurátor.