Emánuel
4 °C
12 °C

Négypárti a kisebb parlamentről

MTI
2005.11.23. 16:13

Fodor Gábor szabad demokrata politikus a négypárti tárgyalás után elmondta, hogy a két képviselői létszámra (260 és 286) elkészített modell a nyár óta tartó egyeztetés- sorozat alatt megismert, a pártok által felvázolt különböző elképzelések közösen elfogadható elemeire épül.

A javasolt rendszerben megszűnne a területi lista, helyette országos lista lenne, amely betöltené a kompenzációs lista szerepét, az egyéni körzetből megszerezhető mandátumok számát 150-ben határoznák meg. Az országos listán a pártokra közvetlenül leadott, illetve az egyéni töredékszavazatok különböző súllyal esnének latba; a töredékszavazatokat egy meghatározott szorzóval felértékelnék - mondta. Hozzátette: 260 fős parlament estén 110, 286 fő mellett pedig 136 listás hely lenne.

Salamon László fideszes képviselő szerint a 286 fős elképzeléssel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merültek fel, ugyanis a szorzószám alkalmazásával a töredékszavazatok többet érnének, mint a pártokra leadott direkt szavazatok. Az alkotmányossági kérdés az, hogy ez nem sérti-e a választójog egyenlőségének az elvét - mutatott rá.

Wiener György a szocialisták nevében azt mondta, az: az alkotmányossági aggály mellett a szorzók alkalmazása önkényes. Mint mondta, a szocialisták kompromisszumkészségük kifejezése érdekében elálltak a korábban javasolt német modelltől, mivel a többi párt nem támogatta. Javasolták, hogy legközelebb ismét vizsgálják meg SZDSZ eredeti elképzelését, amely szerint 152 egyéni körzetből és 98 országos listáról szerezhető mandátum lenne.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.