Szerda óta tilos a petárda

MTI
2005.11.26. 12:54

A petárda veszélyességét mutatta be szombati tájékoztatóján a rendőrség, és tájékoztatást adtak arról: e hét szerdától már tilos petárdát árusítani, birtokolni, vagy használni.

Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának vezetője újságíróknak elmondta: a polgári célú pirotechnikai tevékenységeket szabályozó kormányrendeletet módosító november 8-ai kormányrendelet szerint idén november 23-ától már tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat, a szabályt megszegők pénzbírsággal sújthatók.

Lamperth Mónika november 2-án jelentette be a kormányülést követően, hogy a szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 50-ről 100 ezer forintra emelésére. A tárcavezető akkor azzal indokolta a "petárdarendelet" módosítását, hogy az elmúlt két év tapasztalatai szerint a magyar lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban.