Nyitottabbá tennék a bírói pályát

MTI
2005.11.30. 14:50

A bírói pálya nyitottabbá tételéről tárgyalt a bírói tanácsok vezetővel Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke Budapesten szerdán. Az LB, az öt tábla és a húsz megyei bíróság bírói tanácsának elnökei támogatták felvetését - mondta a főbíró az MTI-nek. Sólyom László kedden bírósági vezetők előtt arról beszélt, hogy túlságosan zárt a bíró pálya. Az államfő szerint nagyon ritka, hogy tapasztalt, gyakorló jogász bekerüljön a bírói karba, pedig annak jót tenne egy kis nyitottság.

Lomnici Zoltán a bírói tanácsok vezetőivel tartott találkozó után az MTI-nek elmondta: "Kértem az elnököktől, hogy a pályázatok elbírálásakor legyenek figyelemmel arra, hogy a más területekről jelentkezők is bekerülhessenek a bírói karba, és így az nyitottabbá váljon más jogászi szakmák előtt is".

A bírói álláshelyekre bejutó pályázatok értékelésénél, a bírói kinevezéseknél meghatározó szerepe van a bírói tanácsok véleményének. A bírói tanácsok elnökei többek között kezdeményezték: a jövő év szeptemberétől működő Magyar Bíróképző Akadémián biztosítsanak lehetőséget a más jogászi pályákon már nagy gyakorlatot szerzett szakmabelieknek arra, hogy a bírói munkát megismerhessék, és így nagyobb eséllyel pályázhassanak bírói álláshelyekre - mondta Lomnici Zoltán. Egy másik javaslat szerint szolgálati lakások biztosításával is segíteni lehetne a nagy gyakorlattal rendelkező jogászok bírói álláshelyhez jutását.