Tüntetést szerveznek a budapesti szlovák szervezetek

MTI
2005.11.30. 15:44

Tiltakozó tüntetést szerveznek budapesti szlovák kisebbségi szervezetek, amelyek a kisebbségek már már hagyományosnak mondható követelései mellett a jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatos kifogásaikat is beleírták az Országgyűlés elnökének készített peticiójukba.

A demontráció a Nagymező utcában, az egykori nemzetiségi szövetségek központja előtt kezdődik pénteken, az itt összegyűlt tüntetők a Kossuth térre vonulnak, ahol petíciójukat szeretnék átadni Szili Katalin házelnöknek - mondta Noszlopy Katalin főszervező, a fővárosi szlovák önkormányzat tagja. A demonstrációt az összes magyarországi kisebbség érdekében tartjuk - szögezte le, aki közölte, hogy már csatlakoztak horvát, német, ruszin és szerb civil szervezetek is.

Elmondta, örülnek neki, hogy a Matica Slovenská nevű hazafias szlovák művelődési szervezet is részt kíván venni a tüntetésen. Az 1863-ban alakult szlovák szervezet odahaza rendezett nemzetféltő megmozdulásait a "magyar veszély" állandó felemlegetése jellemzi.

A tüntetők egyebek között követelik a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének rendezését, egy önálló kisebbségi rádióadás létrehozását, önálló, nyugati frekvencia biztosításával, valamint azt, hogy az Oktatási Minisztérium vonja vissza a nemzetiségi oktatási fejkvóta eltörlését illetve csökkentését.