PDSZ-OM csörte a közoktatás támogatásáról

MTI
2005.11.30. 16:06

A költségvetés végső sarokszámaira igennel szavazók olyan törvénysértéshez asszisztáltak, amely milliárdokkal csökkenti a közoktatás jövő évi támogatását - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára elmondta: akik a költségvetésről szavaztak, nem elvettek a közoktatástól, hanem adtak.

Hozzávetőleg öt százalékkal csökkennek az alapnormatívák, s ezzel osztályonként, óvodai csoportonként egy gyerek nevelését nem támogatja a büdzsé - áll az érdekvédő közleményében. Kerpen Gábor kitért arra, hogy a kötelező pedagógus-továbbképzés támogatását 37 százalékkal csökkenti a költségvetés, megszünteti az iskolán kívüli oktatás-nevelés támogatását, például erdei iskolák, osztálykirándulások, színházlátogatások hiúsulhatnak meg, s nem teszi lehetővé a kormányhatározatokkal támogatott szakképzési programok megvalósítását.

Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára elmondta: a terület támogatása összesen 15 milliárd forinttal javult, ezen belül hétmilliárddal nőtt a normatív támogatás. Több pénzt jut a művészeti, a nemzetiségi, a kistelepülési, társulási iskoláknak, a kollégiumoknak. Az alapnormatívák összege megfelel a tavalyiaknak - mondta az államtitkár, hozzátéve: e téren a szakszervezet részéről valószínűleg félreértés van.