Elkaszálták az MTV-t a kormányfői interjú miatt

MTI
2005.11.30. 18:29

Helyt adott a Magyar Televízió (MTV) október 23-i miniszterelnöki interjújával kapcsolatos beadványnak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága - áll az erről kiadott, november 22-i keltezésű határozatban, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

A dokumentum szerint Farkas Attila, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség sajtófőnök-helyettese fordult a testülethez amiatt, hogy október 23-án a kora délután készült felvételről sugárzott adásban a riporter olyan eseményről - a kormányfő aznapi esti beszédéről - tett fel kérdést a miniszterelnöknek, ami akkor még nem történt meg. Kifogásolta azt is, hogy "az ünnepről egyoldalúan csak a kormány és a szocialista párt álláspontja fejeződött ki".

Az ORTT bizottsága határozatában arra kötelezte az MTV-t, hogy A szólás szabadsága következő adásában tegye közzé: a nemzeti ünnepen sugárzott műsorban megsértette a médiatörvényben meghatározott tényszerűség, időszerűség és kiegyensúlyozottság követelményét, mivel "olyan eseményt tüntetett fel megtörténtnek, amely a felvétel időpontjában ténylegesen még nem történt meg, valamint azzal, hogy az ünneppel kapcsolatban egyoldalúan, csak a kormány, illetve a szocialista párt álláspontja került megjelenítésre". A tanács elutasította a panasz azon pontját, hogy sérült a médiatörvény kitétele, amely szerint a műsorszám nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.