Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Megújult a légierő sziklabázisa Veszprémben

MTI
2005.12.05. 16:09

Befejeződött a magyar légierő vezetés-irányítási központjának rekonstrukciója Veszprémben. A három éven át tartó NATO-fejlesztés 11 millió euróba került - mondta a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a megújult objektum hétfői avatóünnepén.

Fapál László elmondta: a "Sziklaként" ismert földalatti labirintus-rendszert Veszprémben légoltalmi célokra és a Magyar Nemzeti Bank aranykészletének védelmére építették ki 1941-ben, majd 1962-ben lett a Honi Légvédelmi Parancsnokság vezetési bázisa.

A felújítás során először az építmény rekonstrukcióját, az energia- és a szellőztető-rendszer kiépítését végezték el. Ezt követte a legkorszerűbb híradó-informatikai technika beszerelése, a légiirányító vezetési terem berendezése, utolsó fázisként pedig parancsnoksági irodákat alakították ki, illetve elkészült a biztonsági szolgálat épülete.

z objektumból - amely fölött 25 méter vastag természetes sziklaréteg van - a beruházás során kitermeltek ezer köbméternyi törmeléket, beépítettek viszont 500 köbméter vasbetont, az elhelyezett erősáramú kábelek hossza pedig 60 kilométert tesz ki.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!