Szegeden a beteghordó hibázott

MTI
2005.12.08. 17:07

A beteghordó követte el a legnagyobb hibát azzal, hogy nem azonosította a későbbi sértetett - jelentette ki a Szegedi Városi Bíróság előtt a "betegcsere-ügy" tárgyalásán Pajor László, a kórház jelenlegi főigazgatója.

A vádirat szerint a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy nyolcvanéves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő - a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül - szeptember végén halt meg.

Bár a két beteg egyaránt zavart volt, nevét mind a két férfi meg tudta mondani, így ha rákérdeztek volna, kiderül a csere - tudatta a főorvos. Pajor László szerint nem munkaköri leírás kérdése az azonosítás elmulasztása, ugyanis egy beteghordótól elvárható, hogy azt az ápoltat vigye el, akit kell. A fegyelmi eljárás során nem sikerült tisztázni, hogy a vizsgálat kérőlapja hol volt: míg a szakdolgozók egyöntetűen azt állítják, a dokumentum a szokott helyén volt, az első rendű vádlott szerint azt valaki a tévesen megoperált férfi feje alá helyezte - közölte a főigazgató.

Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja. Az eljárás 2006. március 20-án informatikai- és orvos szakértők meghallgatásával folytatódik.