Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Szegeden a beteghordó hibázott

MTI
2005.12.08. 17:07

A beteghordó követte el a legnagyobb hibát azzal, hogy nem azonosította a későbbi sértetett - jelentette ki a Szegedi Városi Bíróság előtt a "betegcsere-ügy" tárgyalásán Pajor László, a kórház jelenlegi főigazgatója.

A vádirat szerint a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy nyolcvanéves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő - a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül - szeptember végén halt meg.

Bár a két beteg egyaránt zavart volt, nevét mind a két férfi meg tudta mondani, így ha rákérdeztek volna, kiderül a csere - tudatta a főorvos. Pajor László szerint nem munkaköri leírás kérdése az azonosítás elmulasztása, ugyanis egy beteghordótól elvárható, hogy azt az ápoltat vigye el, akit kell. A fegyelmi eljárás során nem sikerült tisztázni, hogy a vizsgálat kérőlapja hol volt: míg a szakdolgozók egyöntetűen azt állítják, a dokumentum a szokott helyén volt, az első rendű vádlott szerint azt valaki a tévesen megoperált férfi feje alá helyezte - közölte a főigazgató.

Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja. Az eljárás 2006. március 20-án informatikai- és orvos szakértők meghallgatásával folytatódik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.