Gyurcsány: az első száz napban jön majd az államigazgatási reform

MTI
2005.12.08. 21:11
A következő kormányzati ciklus első száz napos programjának része lesz az államigazgatás átalakítása - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön egy kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A kormányfő az Inforádió műsorában közölte: már a választások első fordulója előtt leteszi pártja asztalára azokat a törvénytervezeteket, amelyeket meg akar valósítani az első száz nap alatt. "Az első száz nap programja ezen törvények végrehajtása lesz, közötte van a központi államigazgatás átalakítása is" - mondta.

Hozzátette: azt gyanítja, hogy a választás utáni első hónapok - bárki is alakít kormányt - egy nagyon alapos központi igazgatási reformmal kezdődnek majd, amelynek része a megyei állami intézmények átfogó átalakítása is.

Gyurcsány Ferenc közölte: nem gondolja, hogy ebben megegyezésre lenne szükség a két nagy párt között, mert ezt a területet nem kétharmados törvény szabályozza, de - folytatta - egyébként is mindenki tudja, hogy a központi igazgatás nem eléggé állampolgárbarát, inkább hivatal, mint szolgáltató, túl sokba kerül, és sok tekintetben burjánzik a bürokrácia, illetve a háttérintézményi rendszer.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a mintegy százezres létszámú köztisztviselő kar tudása pótolhatatlan, szükség van rájuk, és nyugalmat kell nekik biztosítani, ezért akkor kell előállni a programmal, ha az teljes mélységéig ki van dolgozva.