Közös békefenntartó zászlóaljat állítanának fel a Visegrádi országok

MTI
2005.12.10. 16:53

A tervek szerint a jövőben rotációs alapon működtetnék egy békefenntartó zászlóalj parancsnokságát a visegrádi országok hadseregei - mondta Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke szombaton Budapesten.

A tábornok minderről a Visegrádi Együttműködés hadseregeinek szombaton kezdődött kétnapos vezérkari főnöki találkozójának sajtótájékoztatóján beszélt.

Az MTI kérdésére kifejtette: a négy ország közösen készülhetne fel egy olyan képességre, ahol fél évente válthatnák a zászlóalj parancsnokságát. Azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy egy ilyen zászlóalj századainak feladatrendszerét is megosztanák.

Havril András közölte: a közös haditechnikai fejlesztés, modernizáció kérdése továbbra is napirenden szerepel, azonban a mostani találkozón ezekről nem tárgyalnak. Ugyanakkor a jövő januári V4-es védelmi miniszteri találkozónak ez lesz az egyik kiemelt témája.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági helyettes államtitkár vezetésével néhány napja tartottak ezzel kapcsolatban egy V4-es találkozót.

Czeslaw Piatas vezérezredes, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke ismertetése szerint a tárgyalások folytatódni fognak a közös légiszállítási kapacitásról, és mivel mind a négy tagországban használnak orosz haditechnikai eszközöket, ezek karbantartása, modernizációja is a közös témák között szerepel.

A találkozón Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia közös koncepciót szeretne kialakítani arról, hogy közösen segítik Ukrajna NATO-csatlakozását - közölte Havril András.

A magyar tábornok azt is kiemelte, hogy a terrorizmus elleni harchoz szükséges képességeket közösen kell megteremteni, erről is tárgyal a négy ország.

Czeslaw Piatas elmondta, hogy a lengyel katonák felkészítették az iraki hadsereg nyolcadik hadosztályát a felelősségi területük átvállalására, amelyre ez év végén sor kerülhet.

Pavel Stefka altábornagy, a cseh hadsereg vezérkari főnök kiemelte, hogy rendőri biztosítási feladatokat végeznek Irakban és az iraki rendőrök képzésében is részt vesznek. Eddig már 3.500 iraki rendőr kiképzését fejezték be, és jövőre is folyatódik missziójuk.

Lubomír Bulík altábornagy, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke elmondta, hogy fő feladatuk Irakban a lőszerek likvidálása és az aknaszedés, valamint részt vesznek az iraki NATO kiképzésben is. Közölte, ennek kapcsán továbbra is Irakban maradnak.