Komlós Attila lehet a HTMH elnöke

MTI
2005.12.28. 13:43
Komlós Attila foglalhatja el a jövő év elejétől a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöki posztját, erősítette meg az MTI érdeklődésére szerdán az erről szóló lapinformációt Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekért felelős politikai államtitkára.

"Meg tudom erősíteni, hogy felkértük Komlós Attilát, és ő erre igent mondott; a kinevezési folyamat elindult" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a külügyminiszterrel együtt, a kormányfő "jóváhagyásával és egyetértésével" tette meg ez a lépést. A Népszabadság információja szerint a református lelkészt Gyurcsány Ferenc javasolta a HTMH élére; az elnök kinevezése a külügyminiszter jogköre. Szabó Vilmos elmondta: Komlós Attila várhatóan január elsejével foglalhatja el a posztot.

A külügyminiszter július 4-én - saját kérésére - mentette fel Bálint-Pataki Józsefet, a HTMH elnökét tisztségéből. Bálint-Pataki a nyáron elindult kémbotrány miatt mondott le. Azóta Szabó Béla, a hivatal helyettes vezetője irányítja, akit a magyar kormány a csíkszeredai főkonzulátus-vezetői posztra jelölt.