Bárki ellenőrizheti, érvényes-e a személyi

MTI
2006.01.02. 10:29
A visszaélések elkerülése érdekében körözhetőek lettek, ha pedig elavult lakcímadatot tartalmaznak, akkor érvénytelenné válnak a személyi igazolványok. 2006. január 1.-jétől bárki ellenőrizheti a neki felmutatott igazolvány valódiságát, és érvényességét

Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt; mivel ez a tény nem került be a körözési jegyzékbe. Január elsejétől, az elvesztett, vagy ellopott igazolványok bejelentése után a jegyző automatikusan elrendeli azok körözését, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog.

Üzleti tranzakcióknál, vagy adás-vételi szerződések elkészítésénél mostantól bárki ellenőrizheti a másik fél személyi igazolványának, vagy lakcímének hitelességét. Mindehhez elég lesz egy kérelemben megadni az igazolvány számát a BM Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ a hivatal legkésőbb 30 napon belül megadja, és abból kiderül, hogy a szóban forgó igazolvány valódi-e. A Belügyminisztérium csak a valódiságot, és érvényességet igazolja vissza, illetve azt, hogy elvesztett, vagy esetleg lopott igazolványról van-e szó, más személyes adatot nem ad ki. A szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat, 2350 forintot kell fizetni, amiért 5 lekérdezésre van lehetőség, minden további lekérdezés darabonként 470 forintba kerül. Korábban is volt mód ilyen adatok lekérésére, de ezután a hivatalnak kötelessége lesz azokat kiadni, mérlegelési jogköre megszűnik.