Útfejlesztések a Dél-Dunántúlon

MTI
2006.01.13. 14:27

A korábbi közútfejlesztési koncepcióról hozott döntéseit módosította a szakmai, minisztériumi egyeztetést követően a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pénteki szekszárdi ülésén - közölte a tanács elnöke az ülés után.

Igen nagy jelentőségű döntés Tolna megye szempontjából a Dombóvár-Szekszárd közötti M9-es út nyomvonalának egy szakaszban történő teljes kiépítése 2010-2013 között - mondta Kékes Ferenc.

A minisztérium szakértői javaslata szerint több szakaszban, 2013-2020 között épülne meg az út - fűzte hozzá. Az elnök megítélése szerint "határozott és karakteres politikai döntést hozott a tanács", amely egyben "kockázatos döntés is", és amelyért "nagyon nagy csatát kell vívni".

Közölte továbbá, hogy megerősítette a tanács a Szekszárd-Dunaújváros közötti M6-56-os útra vonatkozó korábbi döntését, hogy kétszer két sávos autópálya minőséget szorgalmaz, bizonyos szakértői véleményekkel szemben, amelyek kétszer egy sávos autóút építését javasolták.

További vizsgálatra kérte a minisztériumot a tanács azzal a javaslattal kapcsolatban, amely az M9-esnek a Balaton déli csücskénél való nyomvonalát a nagykanizsai csatlakozási pont helyett minél közelebb kérte a Balatonhoz - közölte. Fontos elemként értékelte Kaposvár és a Balaton között Kékesi Ferenc a 67-es út mielőbbi teljes korszerűsítését, amely már egy korábbi prioritási csomagban is szerepelt.