Ügyészségi vádirat az osztrák kárpótlást kérők ügyében

MTI
2006.01.13. 15:45

Huszonhat embert azzal vádol a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség, hogy összesen 204 millió forintot vettek fel jogtalanul az Osztrák Megbékélési Alaptól - mondta Horváth László megyei főügyész pénteki sajtótájékoztatóján, Győrött.

A 26 személyt különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolják. A vádirat szerint a csalók azt használták ki, hogy az Osztrák Megbékélési Alap kárpótlást ajánlott fel azoknak a Magyarországon élő természetes személyeknek, akiket a II. világháború idején rabszolga- vagy kényszermunkára Ausztriába hurcoltak.

Mivel erről hivatalos dokumentumokkal senki nem rendelkezett, az osztrák szervezet elfogadta a roma kisebbségi önkormányzat vezetője, vagy helyettese jelenlétében két tanú által tett nyilatkozatot, miszerint a kérelmező a tanúkkal együtt volt kényszermunkán Ausztriában - ismertette a megyei főügyész.

A részletekről elmondta, hogy a győri roma kisebbségi önkormányzat hét közösségi szervezője, ügyintézője másokkal együtt, olyan embereket keresett, akik egymásnak hamisan igazolták II. világháborús meghurcoltatásukat. A szervezők a jogtalanul megkapott összegnek általában az egy- vagy kétharmadát kérték jutalékként.

Az osztrák alapítvány személyenként 2500-tól 7600 euróig terjedő összeget adott kárpótlásul. A szervezet saját ellenőrzése során 17 millió forintnak megfelelő euró kiutalását jogtalanság miatt megtagadta, 204 millió forint azonban eljutott a csalókhoz - közölte Horváth László.

A rendőrség - névtelen feljelentés nyomán - 348 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük az ügyészség 289-et megrótt, 26 ember ellen vádat emelt. Közöttük található a győri roma kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese is. A gyanúsítottak valamennyien szabadlábon védekezhetnek - mondta a főügyész, hozzáfűzve: hatan önként visszaadták a nekik jogalap nélkül kiutalt mintegy ötmillió forintot.

Az ország több megyéjében folynak a győrihez hasonló eljárások.