BGF: többletszolgáltatás az idegen nyelvű képzés

MTI
2006.01.16. 15:52

A Budapesti Gazdasági Főiskola szerint egyértelműen többletszolgáltatás az intézményben folyó idegen nyelvű képzés, amelynek térítési díjait az oktatási jogok biztosa korábban kifogásolta - közölte Roóz József rektor hétfői sajtóbeszélgetésen a fővárosban.

Az oktatási jogok biztosa január 10-i állásfoglalásában fenntartotta korábbi véleményét, miszerint a főiskolán jogtalanul szednek díjat az államilag finanszírozott angol és német nyelvű idegenforgalmi és szálloda, valamint kereskedelmi szakokon a hallgatóktól.

Roóz József szerint ha egy diplomát angol vagy német nyelven adnak ki, az egyértelműen többletszolgáltatás, s a képzés, amely teljes egészében idegen nyelven történik, jelentős előnyt jelent a diákok későbbi elhelyezkedésénél. A többletszolgáltatásért a díjszedés teljes mértékben a nyilvánosság kontrollja alatt zajlik, az 1993 óta folyó képzések az oktatási tárca által lektorált felvételi tájékoztatóban jelennek meg - közölte.

Bánáti János, a főiskola ügyvédi irodájának vezetője szerint, ha felteszik a kérdést, lehet-e a jogalkotó akarata, hogy az első diploma ingyenessége a magyar nyelvű képzés mellett más nyelvekre is kiterjedjen, a válasz egyértelműen nem. Ilyen jogalkotói politikai akarat nem lehet - jelentette ki.