Ellenőrzik Gyurcsány vagyonnyilatkozatát

MTI
2006.01.16. 16:49

Kiss Péter kancelláriaminiszter az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordul, miután hivatalosan is megérkezett a Miniszterelnöki Hivatalhoz a miniszterelnökkel szembeni vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményező megkeresés.

A levélben Varga Domokos György, a gondola.hu internetes portál főmunkatársa kezdeményezett Gyurcsány Ferenccel szemben vagyonnyilatkozati eljárást. Az újságíró a miniszterelnök tavaly március 24-én benyújtott vagyonnyilatkozatában foglaltak valóságtartalmának ellenőrzését kéri a kancellárminisztertől. Szerinte Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában "nem került feltüntetésre a Budapest, II. Szemlőhegy u. 42. szám alatti ingatlanra vonatkozóan fennálló, lízingszerződésből fakadó jogosultság".

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatát a kancelláriaminiszter kezeli, akinek az irat valóságtartalmát vitató megkeresés esetén kötelessége a mentelmi bizottság vizsgálatát kérni. Ez ügyben mérlegelési joga nincs.

Ha a kormányfő a mentelmi bizottság elnökének felkérésére kijavítja a vitatott részt, vagy ha a kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, illetve ha a kifogásolt részt nem jelölte meg egyértelműen a megszabott határidőig a kezdeményező, nem indul eljárás. Mentelmi bizottsági eljárás akkor indul, ha a miniszterelnök vitatja a kezdeményezésben foglaltakat, vagy nem tesz eleget a bizottsági elnök felkérésének.