Az iskola miatt tüntetnek a jászladányi romák

MTI
2006.01.16. 18:20

A jászladányi roma közösség tüntetést tart csütörtökön Szolnokon, ahol a települést érintő iskolaügyet tárgyalja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság - tájékoztatta a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője hétfőn az MTI-t. Az erőszakmentes megmozdulás célja, hogy ezúton is elítéljük a jászladányi önkormányzat 2001 óta folyó oktatási gyakorlatát, az ottani alapítványi magániskola létrehozását, valamint az iskolai szegregációt - tette hozzá Kállai László.

Jelenlétünkkel támogatni kívánjuk az ügyünket képviselő, hivatalból kijelölt felperest, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjét - jegyezte meg. Kállai László elmondta: a rendőrség reggel fél kilenctől 13 óráig adott engedélyt a demonstrációra, amit a tervek szerint a szolnoki Kossuth téren tartanak.

A bíróság tavaly november 10-én kezdte el tárgyalni, a jászladányi iskolaügyet, majd 2006. január 19-re elnapolta, miután a felperes a jogi képviselőjének kérésére lehetőséget kívánt adni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak a perben való részvételre. A perben a felperes azt kéri, hogy a jogi úton kötelezzék a települési önkormányzatot a tulajdonában lévő iskolaépület - szerinte törvénysértő - megosztásának megszüntetésére.