Sólyom csütörtökön jelenti be a parlamenti választások időpontját

MTI
2006.01.17. 10:45
A mi számításunk
Tavaly szeptemberben azt jósoltuk, hogy május 7-én és 21-én lehet a parlamenti képviselőválasztás első, illetve második fordulója.

Az alkotmány szerint az országgyűlési választásokat vagy áprilisra, vagy májusra kell kitűzni.

A választások kiírásával azonban foglalkozik egy másik jogszabály, a választási eljárásról szóló törvény is, amely kimondja, hogy a szavazások fordulói nem lehetnek ünnep- és munkaszüneti napokon, illetve előttük és utánuk egy nappal sem. Bővebben >>>

A köztársasági elnök csütörtökön délelőtt 10 órakor jelenti be a parlamenti választások időpontját a Sándor-palota tükörtermében, közölte Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden az MTI-vel. A köztársasági elnök bejelentésével egyértelművé válik, mikor kezdődik hivatalosan a választási kampány.

Az államfő a Népszabadságnak novemberben adott interjújában úgy fogalmazott: az eddigi gyakorlattal ellentétben nem konzultál az időpontról senkivel. Ilyen alkotmányos kötelezettsége nincs is. "A választás két fordulójának napját nem a pártok, hanem az egész ország érdekének figyelembevételével kívánom kitűzni. Itt politikai és gazdasági érdekeket egyaránt számításba kell vennem" - hangsúlyozta akkor Sólyom László.