Az Állami Nyomda indul a szavazólap tenderen

MTI
2006.01.17. 19:11

Az Állami Nyomda (ÁNY) Nyrt., beadta részvételi jelentkezését a 2006-os országgyűlési, helyi önkormányzati és kisebbségi önkormányzati választások előkészítéséhez és lebonyolításához kapcsolódó, különféle szavazólapok gyártására és szállítására kiírt, hirdetmény közzétételével induló közbeszerzési tenderre - tájékoztatta a társaság az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a tendert a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala írta ki. Az ÁNY a közbeszerzés becsült értékének 10 százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként be kívánja vonni a Pátria Nyomda Zrt-t. A tender az Európai Unió Hivatalos Lapjának TED-adatbankjában hirdették meg 2005 végén.

A közlemény megjegyzi, hogy a II. világháború óta valamennyi magyarországi választás esetén az ÁNY készítette a választási nyomtatványokat és végezte az ehhez kapcsolódó biztonsági és logisztikai feladatokat. A feladat nagyságrendjét mutatja, hogy a legutóbbi magyarországi országgyűlési választások alkalmával 200 különböző tartalmú, mintegy 18,5 millió darab szavazólapot gyártott le, az önkormányzati választásokhoz pedig mintegy 19,5 millió darab, közel 5.400 féle szavazólapot.

A társaság nem csak Magyarországon, hanem a régió más országaiban is rendelkezik referenciákkal választási nyomtatványok gyártására és szállítására. A cég 2000-ben és 2002-ben Bosznia-Hercegovinába, és 2002-ben Koszovóba is gyártott és szállított parlamenti választásokhoz szükséges különféle nyomtatványokat.