Hiller: nem lesz koalíciós vita az adókulcs miatt

MTI
2006.01.17. 20:07

Hiller István nem gondolja, hogy koalíciós politikai vita alakul ki abból, hogy az SZDSZ egykulcsos adórendszert szorgalmaz, amit az MSZP viszont elvet. A szocialista pártelnök erről a közszolgálati rádióban beszélt, kedden este.

Az egykulcsos adórendszer igazságtalan, mert ugyanolyan kulccsal adóznának a legszegényebbek és a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők is - jelentette ki Hiller István. Hozzátette: ez nem politikai, hanem szakmapolitikai vita a két koalíciós párt között.

Az MSZP elnöke közölte: amennyiben a szocialista párt a választásokon egyedül is megszerzi a parlamenti mandátumok többségét, akkor egyedül alakít kormányt.

"A Horn-kormány megalakulásakor, 1994-ben más volt a helyzet, azóta eltelt tizenkét év" - fogalmazott Hiller István, aki kizárta a nagykoalíció lehetőségét. Mint mondta, Németországgal ellentétben, Magyarországon a két legnagyobb párt lefedi a mandátumok 90 százalékát, és egy ilyen többségű nagykoalíció nem válna előnyére egy jól működő demokratikus köztársaságnak.