Judit
3 °C
6 °C

Novemberben kezdődik a helyreállítás Pakson

MTI
2006.01.20. 14:59

Várhatóan novemberben kezdődhetnek meg a három évvel ezelőtti üzemzavar helyreállítási munkálatai a Paksi Atomerőműben - közölte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-vel pénteken.

Rónaky József a nukleáris alapból származó támogatások szabályait rögzítő kormányrendeletről tartott sajtótájékoztatót követően elmondta: az OAH tavaly év végén elvi engedélyt adott a helyreállításra, ennek alapján már folyik a minden részletre kiterjedő felkészülés.

A különböző engedélyeztetési eljárások is folyamatban vannak, hiszen a legfontosabb berendezéseket, szerszámokat gyártásuk előtt engedélyeztetni kell. Ezeket nem radioaktív körülmények között ki is próbálják, gyakorolnak velük, s ha minden feltétel adott, végleges engedélyt adunk a kivitelezés megkezdésére - tette hozzá a főigazgató.

Rónaky József elmondta, hogy a 2-es blokk pihentető medencéjében tárolt 30 darab, összesen 3,6 tonna súlyú sérült fűtőelem kiemelése és biztonságos elhelyezése 2-3 hónapot vesz igénybe, a munkát egy orosz konzorcium végzi magyar szakemberek bevonásával. A teljes műveletért a Paksi Atomerőmű Rt. a felelős.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.