Novemberben kezdődik a helyreállítás Pakson

MTI
2006.01.20. 14:59

Várhatóan novemberben kezdődhetnek meg a három évvel ezelőtti üzemzavar helyreállítási munkálatai a Paksi Atomerőműben - közölte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-vel pénteken.

Rónaky József a nukleáris alapból származó támogatások szabályait rögzítő kormányrendeletről tartott sajtótájékoztatót követően elmondta: az OAH tavaly év végén elvi engedélyt adott a helyreállításra, ennek alapján már folyik a minden részletre kiterjedő felkészülés.

A különböző engedélyeztetési eljárások is folyamatban vannak, hiszen a legfontosabb berendezéseket, szerszámokat gyártásuk előtt engedélyeztetni kell. Ezeket nem radioaktív körülmények között ki is próbálják, gyakorolnak velük, s ha minden feltétel adott, végleges engedélyt adunk a kivitelezés megkezdésére - tette hozzá a főigazgató.

Rónaky József elmondta, hogy a 2-es blokk pihentető medencéjében tárolt 30 darab, összesen 3,6 tonna súlyú sérült fűtőelem kiemelése és biztonságos elhelyezése 2-3 hónapot vesz igénybe, a munkát egy orosz konzorcium végzi magyar szakemberek bevonásával. A teljes műveletért a Paksi Atomerőmű Rt. a felelős.