Megemlékeztek a legbátrabb magyar városról

MTI
2006.01.29. 11:35
Revansot vehetünk Európában a XX. századon azzal, hogy egy unió részesévé váltunk, s meghaladhatjuk Trianont - mondta Szili Katalin vasárnap a Nógrád megyei Balassagyarmaton, ahol a megszálló cseh katonság 87 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: átgondolhatjuk, mit jelent számunkra ma Európa, a nemzet és a bátorság.

Szili Katalin azt mondta: Európában is sikeres nemzet lehetünk, mert semmi mással felül nem írható értékünk az ország közösségteremtő ereje. Balassagyarmaton minden évben megemlékeznek az életüket is kockáztató vasutasokról, polgárokról, a fegyverrel harcoló diákokról és katonákról, akik a cseh csapatok kiűzésével érték el, hogy a város Magyarország része maradhasson.

A cseh csapatok az általuk megszállt területet próbálták szélesíteni az Ipoly völgyében, így délebbre tolták volna az 1918-as belgrádi egyezmény által megállapított demarkációs vonalat, s ezzel az alakuló Csehszlovákia határait.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: "Kell, hogy legyenek ünnepeink, kell, hogy legyenek olyan pillanataink, amikor mi magunk is lelkünkben őrizzük a múltat, őrizzük nevezett és névtelen emberek bátorságát, őrizzük eleinket."

Szili Katalin megemlékezett a közelmúltban vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád szocialista országgyűlési képviselőről, aki sokat dolgozott azért, hogy az Országgyűlés a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozza Balassagyarmatnak.