Ártatlannak vallotta magát Torgyán bizalmasa a Concordia-perben

2006.01.31. 14:55

Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon kedden a Concordia-ügy elsőrendű vádlottja, Simon László, aki Torgyán József kisgazda politikus, földművelésügyi miniszter bizalmasa volt a vádbeli cselekmények idején. A több mint húsz vádlottat felsorakoztató ügyben százmilliós nagyságrendű kárt okozó hűtlen kezelés, orgazdaság és más bűncselekmények miatt folyik a büntetőper.

A vád szerint 1999-ben, illetve 2000-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában lévő Concordia Rt., illetve az rt. tulajdonában lévő GMS ,96 Kft. vezetői, alkalmazottai színlelt szerződéseket kötöttek, fiktív számlákat állítottak ki, ezek után azonban teljesítések nem történtek.

A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Elmondta, hogy 1992-94 között ismerte meg Torgyán Józsefet, később többször együtt nyaraltak és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) is találkozott a miniszterrel, de nem üzleti ügyek kapcsán. Simon László hangsúlyozta, hogy soha nem volt az FVM-nél státuszban. Simon László egyik feladata a GMS ,96-nál az FVM-mel való kapcsolattartás volt.

A büntetőper Simon László vádlotti meghallgatásával folytatódik. Simon László jelenleg vádlottja annak a másik, szintén a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőeljárásnak is, amely az FVM volt politikai államtitkára, Szabadi Béla ellen indult. Torgyán József ellen nem indult büntetőeljárás, a volt minisztert mindkét ügyben tanúként fogja meghallgatni a Fővárosi Bíróság.