Piroska
-10 °C
1 °C

Alkotmánybírósághoz fordul a Raoul Wallenberg Egyesület

MTI
2006.02.08. 12:30

A Raoul Wallenberg Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul a gyűlöletbeszéd ügyében, közölte a szervezet szerdán. "A Raoul Wallenberg Egyesület vezetőségének megítélése szerint elhibázott döntés volt, következményeit nem kellően mérték fel, amikor a gyűlöletbeszéd kérdését nem súlyának megfelelően ítélték meg" - áll a szervezet elnökségének keddi keltezésű állásfoglalásában.

A közlés szerint az egyesület azért fordul az Alkotmánybírósághoz, hogy az vizsgálja felül a kérdéses törvényi helyeket, s az alkotmány szellemével és az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatával is összhangban tegyen javaslatot a rendezésére. Az egyesület elnöksége közleményében azt kéri: a gyűlöletkeltés szabadsága ne minősüljön szabadságjognak, mivel az összeegyeztethetetlen az alapvető emberi és szabadságjogokkal. A tolerancia, a gyűlöletmentes élet védelme ugyanolyan emberi alapjog, mint az etnikai, vallási, nemzeti és egyéb kisebbségeket tudatosan nem sértő szólás és véleménynyilvánítás szabadsága - hangsúlyozza közleményében a Wallenberg Egyesület.

Példaként a Jyllands-Posten című dán újságban megjelent Mohamed-karikatúrákat említi. Ezek esete és nemzetközi konfliktusokkal fenyegető következményei - a közlemény szerint - rávilágítanak arra, hogy a kérdéssel foglalkozni, jogi megítélését végre rendezni kell. A Wallenberg egyesület elnökségének állásfoglalása szerint a karikatúrák közlését "bevallottan is az iszlám legfontosabb szimbóluma, vallásalapítójuk nevetségessé tételét szolgálta, vallásos emberek elleni provokációnak szánták".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.