Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A kormány megelőlegezi a nyugdíjat

MTI
2006.02.09. 15:07

A megelőlegezett előrehozott nyugdíjra azok az 55. életévüket betöltött állás nélküliek lesznek jogosultak, akik már két éve keresnek eredménytelenül állást, és legalább 31 év szolgálati idejük van - avatta be a miniszterelnök által szerdán ismertetett terv részleteibe a kormányszóvivő az újságírókat.

Batiz András elmondta: a megelőlegezett nyugdíj összege az ellátást igénylő majdani előrehozott nyugdíjának mintegy 60 százaléka lenne. A megelőlegezett nyugdíj addig járna, ameddig az érintett be nem tölti az előrehozott nyugdíj megállapításához előírt korhatárt. Akkortól megkezdődik az előrehozott, illetve - az előírtnál legfeljebb öt évvel kevesebb szolgálati idővel rendelkezők számára - a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj folyósítása.

Az új ellátás méltánytalan azokkal szemben, akik bár egész életükben dolgoztak, hosszú szolgálati idejük van, de éppen a korhatárhoz közeledve vesztették el munkahelyüket, és bár szeretnének, mégsem találnak maguknak munkahelyet - mondta Batiz András, aki szerint ezért kezdeményezi a kormány, hogy részükre új ellátásként az állam előlegezze meg majdani előrehozott nyugdíjuk meghatározott részét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.