Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Tusnádfürdői beszéd - elutasították Orbán keresetét

MTI
2006.02.10. 17:04

Nem jogerősen elutasította Orbán Viktor jó hírnév megsértése miatti keresetét a Fővárosi Bíróság pénteken. A Fidesz elnöke azért perelt be két szocialista politikust és két napilapot, mert azt állították róla, hogy tusnádfürdői beszédben kódolt antiszemitizmus fogalmazódott meg.

A bíróság szóbeli indoklása szerint Orbán Viktort nem személyében sértette Újhelyi István, az MSZP alelnöke és Simon Gábor, a szocialista párt választmányi elnöke, valamint a kijelentéseket közlő Népszabadság és Népszava, hanem egy kijelentését bírálták - közölték a peres felek jogi képviselői az MTI-vel.

Szalay Péter, a Fidesz elnökének ügyvédje elmondta: nincs arról szó, hogy a bíróság megállapította volna, hogy Orbán Viktor kódoltan antiszemita. Aki ezt mondta rá - folytatta Szalay Péter, az azért nem követett el jogsértést, mert ez egy olyan bírálat, amit a politikusnak az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően el kell viselnie.

Strasser Tibor, a két szocialista politikus ügyvédje közölte: a tusnádfürdői beszédet Újhelyi István és Simon Gábor különösen a genetikai szó használata miatt kritizálta, és úgy vélték, a szöveg teljes olvasatában kódolt zsidózásnak tekinthető, mivel Kun Béláról és Rákosi Mátyásról volt szó benne.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.