Az ügyészség dönt a Hild-ház ügyében

MTI
2006.02.20. 18:03

A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség napokon belül dönt arról, hogy jogszabálysértő-e a Király utca 40. alatti Hild-épületre kiadott bontási engedély - közölte Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn. Elmondta, hogy az ügyészség - amelyhez múlt hét szerdán érkezett az ügyben beadvány - igyekszik minél előbb kialakítani jogi álláspontját; soron kívül beszerezték az iratokat, a vizsgálat folyamatban van.

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását múlt héten péntek reggel megkezdték, annak ellenére, hogy a döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoznak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók István VI. kerületi polgármestertől.

Marinov Péter, a bontás elleni tiltakozó ÓVÁS! Egyesület elnöke hétfőn "csodálkozását fejezte ki" amiatt, hogy a soron kívüli eljárás ennyi ideig tart egy "ennyire nyilvánvalóan jogellenes helyzetben", amikor versenyt kell futni az idővel. Az ÓVÁS! vezetője korábban elmondta: ők kérték az ügyészségtől, hogy nyújtson be óvást a bontási engedély ellen, a rombolás megakadályozására ugyanis ez maradt az egyetlen eszköz.