Orbán-levél: Hiller bűncselekményt gyanít

MTI
2006.02.27. 17:07

Bűncselekmény alapos gyanúját veti fel, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem magyar állampolgárokat levélben a magyarországi választásokon való részvételre szólított fel - mondta Hiller István MSZP-elnök.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a választásokon jogosultság nélkül szavaz, az bűncselekményt követ el - mondta Hiller. Szerinte olyanok is kaptak levelet, akik még soha nem vettek részt Fidesz-rendezvényen.

Orbán Viktort levelét is idézte Hiller - eszerint: "adja le szavazatát a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre, és biztassa erre a környezetében élő honfitársainkat is". A levélhez mellékeltek egy adatlapot, amellyel a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt lehet kérvényezni.

Hiller az eset kapcsán megkérdezte a Fidesztől: küldtek-e ilyen levelet? Honnan szerezték meg a címeket? Igaz-e, amit a címzettek közül többen gyanítanak, hogy határon túli magyar diákok adatait magyarországi iskoláikból gyűjtötték össze? Ki állította össze a listákat, és hány ember személyes adatait szerezték meg? Kit terhel a felelősség azért, hogy nem magyar állampolgárokat is bombáznak a leveleikkel?