Újabb öt főpapról derült ki, hogy ügynök volt

MTI
2006.03.03. 16:42

Újabb öt katolikus főpapról írja Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalomban, hogy a Kádár-rendszerben kapcsolatban állt a titkosszolgálattal.

A lap pénteki számában, az Agora rovatban megjelent cikkben a történész felteszi a kérdést, miért nem leplezi le Kiss-Rigó László címzetes püspök, Szendi József nyugállományú érsek, Gyulay Endre szeged-csanádi püspök, Seregély István egri érsek és Mayer Mihály pécsi püspök azokat, akik a Kádár-korszakban beszervezték őket, illetve titkosszolgálat tartótisztjeiként tartották velük a kapcsolatot.

Több tartótisztet is megnevez: Péter-Bartha Gábor hadnagyot, Horváth Attila őrnagyot, Ács Péter alezredest, valamint Takács Gábor főhadnagyot. Ungváry Krisztián úgy vélekedik, az érintett püspökök ma is "védik elnyomóikat" (tartótisztjeiket). Mint írja, Kiss-Rigó Lászlónak évek óta módja lett volna leleplezni beszervezőjét és tartóját, Péter-Bartha Gábor hadnagyot, aki jelenleg is aktív. Gyulay Endre emlékeztetett arra, hogy egy évvel megírta bocsánatkérő levelét, és többször is elmondta: annak idején, a püspökszentelés előtt felkeresték és a véleményét kérdezték erről-arról.

A beszélgetés végén elétettek egy háromoldalas papírt, amit aláírt, de nem tudja, mi állt abban. Gyulay Endre ugyanakkor leszögezte: soha nem írt jelentést, nem tartott kapcsolatot tartótiszttel és nem volt senkire sem "ráállítva".