Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A pécsi közgyűlésben nem kapott többséget a civilek lokátorellenes javaslata

MTI
2006.03.09. 23:01
A lokátort ellenző civil szervezetek számára eredménytelenül zárult a pécsi közgyűlés csütörtöki közmeghallgatása, mert nem kapott többséget a civil önkormányzati képviselőnek a Tubesre tervezett radar megépítése megakadályozását célzó határozati javaslata.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, a Fidesz-MKDSZ frakció és a Civilek a Mecsekért Mozgalom megjelent tagjainak nyílt támogatása mellett azt javasolta: a testület helyezze hatályon kívül azon rendeletet, amellyel Pécs gyakorlatilag lemondott arról, hogy beleszólása legyen a Tubesre tervezett katonai fejlesztésbe.

Utalt rá, hogy tavaly november 24-én, egy nappal az után, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett új NATO-radart, a pécsi közgyűlés a honvédelmi tárca kezdeményezésére egészségügyi erdőből különleges katonai területté nyilvánította a Tubes csúcsán található, 0319-es helyrajzi számú, állami tulajdonú, honvédségi kezelésben lévő területet. Ráadásul úgy, hogy a terület átsorolását célzó módosító indítványban a pontos helyrajzi szám mellett nem a Tubes, hanem a Mecsek szomszédos csúcsa, a Misina-tető neve szerepelt.

A civilek véleménye szerint a város ezzel szabad kezet adott a HM-nek olyan kérdésekben, amelyek meghatározzák Pécs tájképét, arculatát és ezen keresztül identitását.

Kővári János a csütörtöki közmeghallgatáson indítványozta azt is, hogy a közgyűlés a területet következő, március 30-i ülésén sorolja vissza az egészségügyi erdők közé. A huszonkét nyomógombot kapott képviselő közül tizenegyen szavaztak igennel a javaslatra, így az nem kapott többséget.

A több mint két órán át tartó közmeghallgatás és a civilek radarellenes felszólalásai alatt képviselők sora hagyta el az üléstermet. Amikor egy fideszes városatya figyelmeztette a meghallgatást vezető Toller László polgármestert, lassan nem lesz határozatképes a közgyűlés, és javasolta a vita lezárását, civilek állták el a bejáratot, megakadályozva további képviselők távozását.

Miután Toller László a zsúfolásig megtelt ülésteremben megjelenteket arra intette, hogy ott nincs joguk semmiféle intézkedésre, többen azt kiabálták, hogy "Szégyen!, "Ezért kapják a fizetésüket!", valamint a polgármester lemondását követelték. Amikor a polgármester megjegyezte, a kérdésben nincs szükség határozathozatalra, mivel még arról sincs döntés, hogy a radar a Tubesen épül meg, a jelenlévők egy része nevetésben tört ki.

Papp Judit városi főjegyző elismerte, hogy a dokumentumokban a helyrajzi szám mellett nem a Tubes, hanem, hiba folytán, a Misina-tető neve szerepel, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntés előkészítése még jóval azelőtt elkezdődött, hogy a Tubes, mint a beruházás lehetséges helyszíne egyáltalán szóba került.

Kővári János indítványára reagálva közölte, hogy a területet március 30-án nem lehet visszasorolni az egészségügyi erdők közé, mert az megfelelő előkészítést igényel, a hivatalos eljárás több hónapot vesz igénybe.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.