Több mint ötezren szavaznak külföldön

MTI
2006.03.13. 21:05

Már több mint ötezren jelezték, hogy külföldön kívánnak részt venni az országgyűlési választások a külképviseleteken kevesebb mint három hét múlva tartandó első fordulóján - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén.

Rytkó Emília utalt arra, hogy a választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi voksolás előtt egy héttel kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az ott leadott szavazatokat, melyeket itthon számlálnak majd meg, még az első fordulót megelőzően hazajuttathassák. A külképviseletekről érkező szavazatokat az első forduló napján hozzáadják az itthon leadott szavazatokhoz, hogy az eredményt az itthon és külföldön leadott szavazatokat összesítve állapíthassák meg.

A második fordulóra jelentkezők száma valamivel elmarad ötezertől - tette hozzá. Emlékeztetett: erre már ugyanakkor kerül sor itthon és külföldön. Közölte, a külképviseletek közül továbbra is Londonban kívánják a legtöbben, mintegy 700-an leadni a voksukat. Ugyanakkor, mint mondta, a "hazánk körüli nagykövetségeken, külképviseleteken" szavazni szándékozók száma több helyen még a félszázat is alig éri el.