Fellebbeztek a környezetvédők az M0-ás ügyében

MTI
2006.03.15. 08:07
A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a Fővárosi Bíróság (FB) elsőfokú döntése ellen, amiben az elutasította az M0-ás körgyűrű 3-as út és M3-as autópálya közötti részszakaszára kiadott építési engedély végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmüket.

Gellért Miklós, az egyesület elnöke közölte, a fellebbezés keretében azzal a kérelemmel is fordultak a másodfokú bírósághoz, hogy az EK-Szerződés 234 cikke értelmében forduljon az Európai Bírósághoz és kezdeményezze az előzetes döntéshozatali eljárás megindítását. A keresetlevél indoklásában a releváns EU-jogszabályok megszegése című fejezetben kitértek arra, hogy az eljáró magyar hatóságok megtagadták az egyesületek ügyféli jogának elismerését, amivel megszegték az Európai Unió két hatályos irányelvét.

Tompos Attila, a beruházó Nemzeti Autópálya Zrt. EU koordinációs igazgatója korábban azt mondta, hogy az FB építési engedély felfüggesztését elutasító döntése miatt egyelőre folytatódhat az M0-ás 3-as út és M3-as autópálya közötti részszakaszának építése, ami hétfőn hivatalosan meg is indult. A végzés végrehajthatóságát a fellebbezés nem érinti, tehát a másodfokú építési engedély továbbra is jogerős és végrehajtható.