Csurka szerint nagykoalíció lesz

MTI
2006.03.16. 23:32
Csurka István, a MIÉP elnöke a kisgazdákkal kiegészült MIÉP - Jobbik Harmadik út társelnöke tartja magát március 15-i Hősök terei kijelentéséhez, hogy az áprilisi országgyűlési választások után - Németországhoz hasonlóan - nagykoalíció lesz a két nagy párt, jelen esetben a Fidesz és az MSZP között.

A politikus csütörtök este beszélt erről a budapesti Corvinus Egyetemen tartott "Pártelnökök a Közgázon" című fórumon.

Csurka István kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a második forduló előtt nem léptetik vissza talpon maradt képviselőjelöltjeiket a Fidesz javára, miután Orbán Viktor pártelnök 2002-ben visszautasította ajánlatukat több mint száz képviselő visszaléptetéséről. Hozzátette: a mostani kampányban pedig keserű indulatokat keltett a Fidesz a MIÉP tagságában, aktivistáiban azzal, hogy begyűjtött minden kopogtatócédulát, hogy nekik ne maradjon.

Csurka István meglátása szerint a Fidesz lehet, hogy képviselőnként és mint párt több szavazatot kap, ha a MIÉP szavazói rá voksolnak és a párt megszűnik, de több mandátumot nem szerez, míg ha a MIÉP bejut a parlamentbe, akkor a Fidesz legalább 12 olyan képviselővel számolhat, akik inkább letörnék a kezüket, mint hogy a másik oldallal együtt szavazzanak.

A MIÉP elnöke - Thürmer Gyulához hasonlóan - úgy vélekedett, hogy a két nagy párt ismétli az ő programjuk pontjait, a MIÉP esetében a Rend programjáét.

Csurka István arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a költségvetési hiány csökkentését, azt válaszolta, hogy a kamatok nem fizetésével és a nemzeti bank pénzkibocsátásával.

A fórum iránt érdeklődő közgazdasági egyetemi hallgatók egy részének hangos derültségével kísért elképzelést azzal magyarázta a pártelnök, hogy a nagy dolgokat egyszer ki kell mondani, mint azt, hogy "mégis mozog a Föld".