Sólyom: a környezetvédelem hiányzik a fejlesztési tervből

MTI
2006.03.17. 15:56

Magyarországnak még nincs fenntartható fejlesztési stratégiája, a Nemzeti Fejlesztési Tervben sem szerepelnek környezetvédelmi szempontok - mondta Sólyom László a Regional Environmental Center (REC) szentendrei központjában tett látogatása alkalmával az MTI-nek pénteken.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Közép- és Kelet-Európa országaiban még rengeteg természeti érték van, s az utolsó percben vagyunk ahhoz, hogy a térség országai ne lépjenek egy olyan, csak fogyasztási, csak gazdasági verseny érdekeit kiszolgáló útra, ami az élet minőségével és a természettel nem törődik eleget. Hozzátette: a mi feladatunk az EU környezetvédelmi politikájának megvalósítása lenne, amit azonban nagyon nehéz megvalósítani - mondta.

"Magyarország Fenntartható Fejlődés Nemzeti Starégiájának munkaanyaga elkészült, társadalmi egyeztetésére áprilisban kerül sor" - reagált közleményben az államfő kritikájára az Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala. A kommüniké kitér arra, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szerepelnek a környezetvédelmi szempontok, sőt, önálló operatív program készül a környezetvédelem és az energiahatékonyság-, megújuló energiák feladatinak kezelésére.