Gémesi: visszafejlődik az önkormányzati rendszer

MTI
2006.03.17. 16:26
Az önkormányzati rendszer visszafejlődéséről és az MDF által javasolt önkormányzati reformról beszélt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pénteken Pécsett.

A növekvő finanszírozási válság és az elmaradt reformok miatt nem fejlődik, hanem visszafejlődik az önkormányzati rendszer Magyarországon. Idén mintegy 80-100 milliárd forinttal kevesebb az önkormányzatok pénze abban a tekintetben, hogy nem kaptak elegendő forrást a kötelező többletfeladatok ellátására - mondta el a Magyar Demokrata Fórum elnökségi tagja sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az állam az elmúlt négy évben összesen 300 milliárd forint költséget igénylő többletfeladattal látta el a településeket.

Helyzetüket tavaly tovább nehezítette, hogy 28 milliárd forint fel nem használható céltartalékot is képezniük kellett, amelyet végül nem kaptak meg. Növekvő működési költségeik fedezésére fejlesztéseik terhére csoportosítottak át forrásokat, vagyis nem jutott elegendő pénz például az utak felújítására, a hóeltakarításra.