Árvízvédelmi készültség Csongrád és Szeged között

MTI
2006.03.19. 14:10
A Tisza Csongrád-Szeged közötti szakaszán első fokú készültséget kellett elrendelni a levonuló árhullám és a mellékfolyókról érkező vizek miatt, közölte a Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap az MTI-vel. A készültséget mérsékelték a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Krasznán. A Berettyó felső szakaszán és a Kettős-Körösön megszüntették az árvízvédelmi készültséget, olvasható a közleményben.

Jelenleg összesen 806 kilométeren van készültség, ebből 620 kilométeren elsőfokú, 102 kilométeren másod, 84 kilométer hosszon harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 31,9 millió, az év eleje óta összesen 415 millió forint volt.

A tájékoztatás szerint a belvízvédelmi helyzet változatlan: a 91 védelmi szakaszból összesen 84 szakaszon van belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága 240 ezer hektárra csökkent, ebből 133 ezer hektár vetés-szántó. Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezés becsült költsége 66 millió forint, a védekezés kezdetétől 1,6 milliárd forint.

A jövő hét közepén egy mediterrán ciklon éri el Magyarország térségét, emiatt többfelé várható eső, zápor, a magasabb hegyekben hó, a csapadék mennyisége valószínűleg többfelé eléri az 5-10 millimétert - áll az OMIT előrejelzésében.