Magyarország is bekapcsolódik az orosz-ukrán szállítógépbérlésbe

MTI
2006.03.22. 21:03
Magyarország is részese annak a megállapodásnak, amelynek keretében 16 NATO-, illetve EU-ország óriási orosz-ukrán szállítógépeket bérel majd.

Az erről szóló, egyelőre három évre szóló megállapodást csütörtökön írják alá Lipcsében egy orosz-ukrán társasággal - jelentette be a NATO szóvivője Brüsszelben. Az egyezség értelmében a 16 ország bármikor igénybe veheti majd e cég 6 darab Antonov An-124-es szállítógépét: ezek a világ legnagyobb repülői közé tartoznak, 120 tonna terhet képesek fedélzetükön szállítani.

A gépek közül kettő állandóan Lipcsében lesz majd, s 72 órán belül igénybe vehetőek lesznek. További kettő gépnél hat nap, az utolsó kettőnél pedig kilenc nap lesz a bevetéshez szükséges felkészülési idő: ez utóbbi gépek Ukrajnában, vagy Oroszországban állomásoznak majd.

Az elmúlt években a NATO és az Európai Unió egyre több, távoli vidékeken zajló katonai műveletbe, illetve humanitárius segélyakcióba vágott bele, de ezek végrehajtását nagyban akadályozta a megfelelő légi szállítási kapacitás hiánya. Ilyen gépekkel csak a legnagyobb NATO-tagállamok rendelkeznek.