Nem készül exit poll április 9-én

MTI
2006.03.23. 20:19

Nem készít exit poll - a szavazófülkéből kilépők megkérdezésén alapuló - felmérést egyik nagy közvélemény-kutató cég sem az április 9-i országgyűlési választás napján; a voksolást közvetlenül megelőző napokban ugyanakkor több kutatást is végeznek. Az MTI által csütörtökön megkérdezett közvélemény-kutató cégek közül a Medián vezetője, Hann Endre elmondta, hogy a moratórium előtti utolsó kutatásukat a HVG hetilap március 30-i számában teszik közzé.

A választási törvény értelmében "a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni". A kampány hajrájában tehát friss közvélemény-kutatási eredmények nem tehetők közzé sem az írott, sem az elektronikus sajtóban.

Hahn Endre közlése szerint azért nem készítenek exit pollt, mert hatékonyabb módszernek tartják a közvetlenül a választást megelőző másfél napban végzett, személyes megkérdezésen alapuló kutatást. A reprezentatív felmérés során háromezer választót kérdeznek meg péntek délutántól szombat estig, hogyan voksolnak - tette hozzá. A többi cég is készít a szavazás előtt felmérést, amit az urnák zárása után hoznak nyilvánosságra.