Zalán
9 °C
19 °C

OVB-állásfoglalása szavazáskor végzett közvélemény-kutatásokról

MTI
2006.03.30. 23:31
Az Országos Választási Bizottság (OVB) állásfoglalást fogadott el csütörtökön, amelyben megtiltotta, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai adatrögzítő és adathordozó eszközöket használjanak, illetve rendelkezett a közvélemény-kutatásokról.

Az OVB megállapította, hogy a választási törvény nem tiltja azt, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazás időtartama alatt adathordozó vagy adatrögzítő eszközöket tartsanak maguknál, de megtiltja ezek használatát - áll a bizottság által kiadott állásfoglalásban.

A szavazás napján végzett közvélemény-kutatásokról elfogadott állásfoglalás leszögezi, hogy a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni.

Az úgynevezett exit-poll módszerrel végzett kutatások során a választópolgárokat csak a szavazóhelyiségen kívül lehet megkérdezni. Az OVB megállapította: a törvény nem tiltja, hogy a szavazás napján más módszerrel végezzenek közvélemény-kutatást, ennek eredményét azonban legkorábban a szavazás lezárása után lehet nyilvánosságra hozni.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!