Megtartották a választások informatikai főpróbáját

MTI
2006.03.31. 18:27
Megtartották pénteken a választások országos technikai informatikai főpróbáját - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Rytkó Emília és munkatársai a budapesti országos választási központban bemutatták a voksolás lebonyolítását támogató informatikai rendszert az Országos Választási Bizottság tagjainak, a pártok informatikai szakembereinek és a sajtó munkatársainak. A főpróbán minden választási alkalmazást tesztadatokkal próbáltak ki. "Az a célunk, hogy a választási informatika a nyilvánosságot, a tájékoztatást segítse" - mondta Rytkó Emília, hozzátéve, hogy a választás hivatalos eredményének megállapítása a papír alapú dokumentumok, azaz a jegyzőkönyvek alapján történik majd.

Kovács Zoltán, a rendszer vezető fejlesztője elmondta, hogy az infrastruktúra jól működött, bár néhány hibát még találtak a programokban. Újdonság, hogy míg 2002-ben a mintegy 11 ezer szavazókörből a jegyzőkönyveket be kellett vinni a legközelebbi feldolgozóhelyre, most a kistelepülésekről is közvetlenül a hálózaton érkeznek az adatok. Újdonság lesz az is, hogy az interneten idén a szavazóköri adatokat is lehet látni.

Kovács Zoltán elmondta, hogy a számítógépes rendszer biztonsága fontos kérdés, bár így választási csalást igazából nem lehet elkövetni, hiszen a végleges eredményt a választási bizottságok tagjai állapítják meg. "A számítógépes rendszer hibája azonban zavart kelthet" - tette hozzá a rendszer vezetője, ezért egy külön szakvállalatot bíztak meg azzal, hogy biztosítsa a rendszer védelmét a betörések ellen.