OVB: kampánycsendet sért az sms és az e-mail

MTI
2006.04.19. 00:13
Kampánycsend-sértésnek tekinti az Országos Választási Bizottság (OVB), ha az adott időszakban a választóknak külön kérésük nélkül szervezetten bizonyos tartalmú sms-t, e-mailt vagy automatizált hívásmódú üzeneteket küldenek; erről kedden döntött a testület. Rámutatott ugyanakkor arra: az állampolgárok mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció, tartalmától és formájától függetlenül (például levél, sms, e-mail, internetes napló/blog) nem valósítja meg a kampánycsend megsértését.

A közszereplők, jelöltek vagy jelölő szervezetek listáin szereplő személyek által írt internetes napló, a jelöltek vagy jelölő szervezetek honlapjai kampánycsend alatt nem frissíthetők, azok adattartalma nem változtatható meg - mondta ki a bizottság. Az állásfoglalás szerint a korlátozás független attól, hogy a honlapot tartalmazó adathordozó eszközt hol helyezték el, ha annak adattartalma Magyarországról elektronikus úton elérhető.

Mint az állásfoglalásban olvasható, a választópolgárok külön, előzetes megrendelése alapján, az általuk megadott e-mail címre elektronikus úton eljuttatott tájékoztatás, egyéb információ megküldése - annak konkrét tartalmától függetlenül - az önkéntesség következtében nem lehet alkalmas a választópolgárok választói akaratának befolyásolására, így a kampánycsend megsértését sem valósítja meg.