Fazekas-kerámikus fesztivál Zalaegerszegen

MTI
2006.04.21. 22:49

Az égetett agyag 40 neves hazai, valamint erdélyi és muravidéki mestere érkezett gazdag kínálatával Zalaegerszegre, a III. országos fazekas-kerámikus találkozóra és fesztiválra, amelyet a Göcseji Falumúzeumban nyitottak meg pénteken.

"A gelencsérség sok évszázados múltját, eredeti forma- és motívumvilágát őrző újjászületett használati eszközök és dísztárgyak alkotóit, a fazekasság legjobbjait örömmel fogadja a hagyományok városa és benne az ország első, 40 éves évfordulójára készülő szabadtéri falumúzeuma. Legyen ez a három nap ennek az ősi mesterségnek a méltó ünnepe" - mondta a találkozót megnyitva Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere.

Zala megye idei első élményturisztikai programjának lényegét a régi fazekas-cserépkályhás családból származó ötletadó, Németh János, Munkácsy-díjas kerámikus érdemes művész a találkozó fővédnökeként így fogalmazta meg: "éljen-épüljön tovább ez a nemes kézműves hagyomány, őseink örökségét felvállalva és és egymásnak tapasztalatot, a látogatóknak örömet nyújtva". Máz nélküli és mázas edények, tálak, korsók, csuprok, csobolyók, butéliák és dísztárgyak ezreit hozták magukkal a Sárköz, az Őrség, Korond és Lendva, Szekszárd, Tiszafüred, Gyöngyös, Tata és Göcsej, s e népi mesterség még számtalan központjának legjobbjai - köztük a Népművészet mesterei - Zalaegerszegre.