Saját közbeszerzését támadta meg a Balassagyarmati Fegyház

MTI
2006.04.21. 23:00

Saját maga ellen kért jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a Balassagyarmati Fegyház és Börtön. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent határozat megengedi az eljárás újbóli értékelését. Ritka eset az, amikor a közbeszerzés kiírója maga ellen kér jogorvoslatot, de most ez történt. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön múlt év őszén tett közzé közbeszerzési felhívást a fogva tartottak 2006-2007. évi élelmezésére. Az élelmiszereket 10 csoportba sorolta, a 9. csoportba tartoztak az instant italporok. Ebben a körben a Budmárk Kft. lett a nyertes, a másik ajánlattevő - az AG Foods Kft. - ajánlatát pedig érvénytelennek nyilvánította a kiíró.

Az érvénytelenség oka az volt, hogy a bank-igazolás nem felelt meg az ajánlati felhívásban megfogalmazott feltételeknek. Ezek körébe tartozott, hogy az utolsó két évben nem lehetett kettőnél több, 60 napot meghaladó sorállás a banknál. Az AG Foods csak 2005. márciusában nyitotta meg számláit a bankjánál, annak ellenére, hogy sorállás nem volt egyiknél sem, a kiíró - a rövid idő miatt - nem fogadta el az igazolást.

A Döntőbizottság a kiíró kérésére megállapította, hogy jogsértő volt az elutasított cég kizárása, ezért megsemmisítette az eljárást lezáró döntést. Egyúttal feljogosította a kiírót, hogy 30 napon belül új döntést hozzon. Miután a jogsértés reparálható, a Döntőbizottság eltekintett a bírság kiszabásától.