Árpád
-2 °C
9 °C

Az OM 2008-ra nem akar szegregált iskolákat

MTI
2006.05.10. 12:37
Az oktatási tárca tervei szerint 2008-ra megszűnnének a szegregált iskolák Magyarországon, közölte Daróczi Gábor, a minisztérium romaügyi biztosa szerdán. Az elmúlt években az oktatási esélyegyenlőség irányába megtett első lépések hatására bizonyos mértékig fékeződött az oktatási szegregáció mértéke, de az esélykülönbségek és szegregációs mutatók változatlanul drámaiak.

A szaktárca adatai szerint a teljes általános iskolai népesség kb. 11-15 százalékát kitevő roma általános iskolások (ami mintegy 100-138 ezer főt jelent) közül minimum 28 ezer diák roma többségű osztályokban végzi tanulmányait, a normál általános iskolák homogén roma osztályainak 73 százalékában csökkentett (felzárkóztató, kisegítő) tananyag szerint tanítják a diákokat.

Problémát jelent, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket nagy számban befogadó iskolák az átlagosnál rosszabb személyi és tárgyi feltételek között működnek, s a jogi szigorítás ellenére az általános iskolás roma gyerekeknek most is mintegy ötöde jár gyógypedagógiai intézménybe, osztályba (a nem romáknál két százalék az arány), miközben Magyarországon a gyermekek fogyatékossá minősítési indexe több mint duplája az európai uniós átlagnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!