Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A kormány átküldte törvénytervezeteit az ellenzéknek

MTI
2006.05.27. 20:33

A kormány a nap folyamán átküldte az ellenzéki pártoknak az Országgyűlésben kétharmados támogatást igénylő törvénytervezeteket - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP országos választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz sajtóosztálya az MTI érdeklődésére annyit közölt: a párt készen áll a hétfőn kezdődő egyeztetésekre. Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a párt a hétfői frakcióülésen alakítja ki álláspontját az ügyben.

A kijelölt kormányfő az ellenzéki pártok vezetőivel csütörtökön folytatott megbeszélésen tett ígéretet arra, hogy a szakértői egyeztetéseket megelőzően, még a héten megküldi a törvénytervezeteket.

Gyurcsány Ferenc elmondta: kilenc jogszabálytervezetet küldtek át; a miniszterhelyettesi poszt bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosítást, a regionális választással kapcsolatos alkotmánymódosítást. Az átküldött törvénycsomag tartalmazza az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatos új szabályozást, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog módosítását - fűzte hozzá. Megküldték az ellenzéknek a regionális önkormányzatok szerepének tisztázásra vonatkozó előterjesztéseket, a választási jogszabályok módosítását, amely a kisebb létszámú önkormányzatokra, Országgyűlésre, a megyei és fővárosi közgyűlések létszámának 20 százalékos csökkentésére tesz javaslatot már idén ősztől. Gyurcsány Ferenc a felsorolást folytatva azt mondta: eljuttatták a jogalkotási törvénytervezetet és az Országgyűlés Házszabályáról szóló jogszabálytervezetet.

A Fidesz sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: szombat délután megkapták Gyurcsány Ferenctől azt a törvénycsomagot, amely a kormányzáshoz szükséges kétharmados törvények módosítását tartalmazza. A Fidesz készen áll a hétfőn kezdődő egyeztetésekre - közölték.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek elmondta: a hatályos alkotmány szerint a köztársasági elnök kinevezi és felmenti az államtitkárokat. Ahhoz, hogy a jövőben az államtitkárok helyett a miniszterhelyettes intézménye valósuljon meg, alkotmányt kell módosítani. Ez a módosítás nem szól másról, mint átkeresztelésről, ez nem éri el azt a közjogi szintet, ami miatt hozzá kellene nyúlni az alkotmányhoz. Ez nem államreform és nem kardinális kérdés - fejtette ki a politikus. Dávid Ibolya hozzátette: az MDF hétfői frakcióülésén alakítja ki álláspontját az ügyben.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója pénteken úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt által kidolgozott demokrácia-törvénycsomagot átküldték Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökének, Szilvásy Györgynek. A fideszes politikus jelezte, hogy a törvénycsomag a párt honlapján mindenki számára elérhető.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!