Fegyelmi eljárás a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója ellen

MTI
2006.06.29. 13:53

Az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban felderített szabálytalanságok miatt fegyelmi eljárást indítanak a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Vörös Gabriella ellen - döntött csütörtöki ülésén a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A közgyűlés az eljárás időtartamára felfüggesztette állásából az igazgatót.

A június 9-ére elkészült belső ellenőri jelentés szerint az intézményvezető nem járt el kellő gondossággal az M5-ös autópálya nyomvonalán folytatott régészeti feltárásokhoz kapcsolódó szerződések kifizetésének teljesítésénél, a gépjármű-üzemeltetési költségek elszámolásánál. Megsértette a közbeszerzési eljárások lefolytatása alkalmával a közbeszerzési törvényt, illetve a szerződéses teljesítések kapcsán a számviteli és az államháztartási törvény rendelkezéseit. Mindezek mellett elégtelenül működtette a vezetői ellenőrzést, ezzel jelentősen megnövelve a visszaélések kockázatát. Az ügyhöz kapcsolódóan a múzeum két további dolgozója ellen is fegyelmi eljárás indul.

Vörös Gabriella az MTI-nek elmondta, az M5-ös autópálya nyomvonalán az ásatások a nagy nyilvánosság előtt, az önkormányzat folyamatos kontrolljával folytak. A munkálatokkal kapcsolatos szerződéseket a múzeum a megyei vezetés jóváhagyásával kötötte meg, az intézmény gazdálkodását a hivatal pedig folyamatosan ellenőrizte.